Syö ja juo

RUOKAILU      

Puolalaisen keittiön juuret ovat slaavilaisessa kansanperinteessä. Keitto kuulu olennaisena osana ateriaa, keiton kanssa ei välttämättä tarjota ruokajuomaa, vaan juoma tuodaan pääruoan yhteydessä.

Pääruokana on useimmiten lihaa (possua) erilaisine lisukkeineen, jotka yleensä ravintolassa tilataan erikseen listalta (eli pihvi tms. omalta listaltaan, lisukeruoat omalta listaltaan)

Alkuruokia: Erilaiset sillilajit  (sledz), kala- ja lihahyytelöt (galavetka), näitä on joskus tarjolla hotellien aamiaisella

Keitot: Kirkas punajuurikeitto (barszcz) tarjoillaan sieni- tai lihatäytteisten piiraiden  (kolduny), murotankojen tai pasteijoiden kera Hapan makkarakeitto (zurek) ehdottomasti maistamisen arvoinen! Jokainen ravintola lisää ” sattumat ” oman reseptinsä mukaan, mutta useimmiten keittoon kuuluu ainakin savukinkkua, makkaraa ja perunoita. Muutamissa paikoissa keitto tarjotaan vain kanamunan tai viiriäisen munan kera. Kylmä kurkkukeitto (hapahko), tomaattikeitto ja varsinkin erilaiset sienikeitot (leipäkuoressa tai ilman) ovat herkullisia ja edullisia lounasruokia. Keitot paikasta riippuen noin 5-15 zl ( 1-3 eur )

Muuta: Bigos (perinneruoka, joka valmistetaan haudutetusta hapankaalista, tuoreesta kaalista, lihapaloista, sienistä, mausteista). Kyytipojaksi Zubrówka-yrttivodkasnapsi.

Pierogi – täytettyjä pelmenin tyyppisiä piiraita suolaisina (kaali-, sieni-, liha- ym. täytteillä, pierogi russki on juusto-perunatäytteinen) tai makeina (eri hillotäytteellä). Edullisimmat pierogit saa joko maitobaareista tai pierogarnoista, jotka usein ovat pieniä ruokapaikkoja, mutta erittäin edullisia. Useimmat ravintolat tarjoavat myös pierogi- lautasta, jossa kokoelma eri makuisia pierogeja. Yksi annos riittää pikkunälkään tai kevyeksi lounaaksi, hinnat vaihtelevat 10 – 15 zlotyn paikkeilla / annos.

Pääruoat: Possunliha eri muodoissaan, naudanliha pihveinä tai rullina sekä ankka ovat yleisimpiä pääruokia. Nykyisin on myös vaaleaa lihaa, kalkkunaa ja broileria aika runsaasti saatavilla. Huomioikaa annosta tilatessanne että useimmiten lisukkeet (riisi, perunat, kastikkeet, salaatit) täytyy tilata eri listalta.

Jälkiruoat: Unikonsiemenkakku ( makowiec ), omenaleivos (jablecznik),  rahkaleivos (sernik). Hedelmähilloke (kompot) tarjotaan usein marjaisena tuoremehuna ilman ”sattumia”

RUOKAJUOMAT

Mineraalivesien ja erinomaisten tuore- ja muiden mehujen lisäksi Puolassa valmistetaan useita olutlajeja (piwo), joista tunnetuimpia merkkejä ovat Zywiec, EB, Lech, Lezejsk ja Okocim sekä eteläisessä Puolassa mm. Harnas. Vodkalaaduista tunnetuin on Wyborowa; kannattaa maistaa myös yrteillä maustettua ”biisoni- vodkaa”, Zubrówkaa, jota voi myös saada omenamehulla laimennettuna drinkkinä ( ”Tatanka ” ). Jälkiruokajuomana kahvin kera tai ilman on suosittu hunajaviini ( miód ) tai hunajalikööri Krupnik.