Nähtävyydet

wawel2.jpgVanha kaupunki

1300-luvulta säilynyt ja taidokkaasti peruskorjattu vanha kaupunki, joka on nähtävyys kokonaisuudessaan;  Pyhän Ristin, Pyhän Marian kirkot,  Florianin  portti, viehättävä tori verkahalleineen (mm. upeat joulumarkkinat,  jatkuvasti tapahtumia, markkinoita).

Wawelin linna

Wawelin kukkulalta kaupunkia vartioivan linnan vanhimmat osat ovat 900-luvun lopulta asti peräisin. Linnassa on nykyisin  Puolan historiasta kertovia näyttelyitä, goottilauskatedraali sekä linnan kupeessa  legendaarisen Wawelin lohikäärmeen luola.

Kazimierz

Juutalainen kaupunginosa oli 1800-luvun lopulle asti oma erillinen kaupunkinsa, jonka kuningas Casimir Suuri perusti 1335. Alueella useita synagogia ja hyviä kosherravintoloita, joissa folklore-esityksiä. Tunnettu amerikkalainen elokuva Schindlerin lista on täällä kuvattu.

Museot:

Muzeum Historyczne m. Krakowa (Historical Museum, historiallinen museo)

1) Krzysztofory (palatsi), Rynek Glowny 35 Vaihtuvia kansallisia näyttelyitä.

2) Stara Synagoga, ul. Szeroka 24 Gotiikkaa ja renessanssia yhdistettynä. Puolanjuutalaista historiaa.

3) Kamienica Hipolitów, Pl. Mariacki 3 Vaihtuvia kansallisia näyttelyitä.

4) Dom Pod Krzyzem, ul. Szpitalna Pysyvä krakovalaisen teatteritaiteen historian näyttely

5) Celestat, ul. Lubicz 16 Metsästysmuseo. Muzeum Narodowe

National Museum, kansallismuseo

1) Budynek Glowny, Al. 3 Maja 1:Pysyvä 1900-luvun puolalaisesta taiteen näyttely ja vaihtuvia näyttelyitä.

2) Dom Jana Matejki, ul. Florianska 41: 1800-luvulla eläneen taidemaalari Jan Matejkon kotimuseo

3) Centrum Sztuki i Techniki Japonskiej Manggha, ul.ul. M. Konopnickiej 26. Pysyvä japanilaisen taiteen näyttely. Vaihtuvia näyttelyitä.

Lisäksi mm. arkeologinen museo (Muzeum Archeologiczne), lääketieteellinen museo (Muzeum Farmacji Collgeium Medicum) ja valokuvaushistorian museo (Museum Historii Fotografii). Lisää museoita ja museoista julkaisussa What, Where, When Krakow, jota saa mm. hotellien vastaanotoista ja lentoasemalta sekä turisti-infoista.

KULTTUURIA

Musiikkia

Opera i operetka (Opera and Operetta House) Ul. Senacka 6 : Oopperaa ja operettia.

Filharmonia (Philharmonic Society) Ul. Zwierzyniecka 1: Konsertteja.

Musikaaleja, revyy- ja varietee-esityksiä, konsertteja linnoissa ja kirkoissa sekä kesäaikaan myös puistoissa. Lisää ohjelmistoa julkaisussa What, Where, When Krakow, jota saa mm. hotellien vastaanotoista ja lentoasemalta sekä turisti-infoista.